Skip to main content
PETRE-ANVA-FOTO-SFATURI-2-VOL IV

SFATURI – 2 -VOL IV

 

- De ce sunt oamenii așa de schimbători ca vântul?
- Pentru că numai actul de identitate, mersul biped și cunoștințele de lingvistică arată că sunt oameni.


- Atunci cum pot să-mi fac prieteni, unde-i găsesc, cum îi recunosc?
- Este bine să ai prieteni, dar verifică prietenia celor din jurul tău. Atunci vei fi scutit de multe necazuri. Pentru câțiva bănuți s-au găsit întotdeauna trădători. Să reții pentru toate zilele tale și spune și urmașilor tai că, bogăția ca și sărăcia, mutilează sufletele. Unde se pune problema banilor, vei vedea cum reacționează diferitele caractere.
Vei ajunge să cunoști multe despre oameni studiindu-le comportamentul în raport cu banii. Uită-te la fețele lor când se vorbește despre bani, uită-te la ei când numără banii, privește-i ce fețe au când trebuie să dea bani, observă cum vibrează atunci când aud că primesc bani.


- Așa de importanți sunt banii?
- În curând aceștia nu vor mai însemna nimic. Închipuie-ți ce simplu se poate prăbuși un sistem clădit pe o bază șubredă. Realizezi șocul psihic pe care îl resimt toți cei ce sunt dependenți de bani? Pentru toți aceștia, Universul se rotește în jurul banilor. Crezi că vor reuși să-și construiască o nouă scală de valori, restructurându-și procesele mentale? Ce stimulent crezi că îi va convinge să se schimbe?


Teama aceasta nu va fi inoculată pentru că există de mult în ei. Va lua o nouă formă: teama de a nu înțelege, de a fi depășit, de a nu se putea adapta, de a vedea că vechile tertipuri nu mai au succes în noul sistem, de a fi marginalizați și ridiculizați de propria prostie care îi va lăsa în urmă și îi va izola de cei ce vor adera din convingere la noua direcție de dezvoltare. Din nefericire, majoritatea vor fi în această situație.


Deschiderea va permite oricui să promoveze în direcțiile alese și în ritm propriu. Dar, trebuie avut în vedere trinitatea: individul, colectivitatea și ansamblul. În perioadele de haos și dezechilibru, reorganizarea pe baze noi se poate înfăptui doar dacă principiile sunt clare și strategiile bine întocmite. De mare importanță este ca aceste sarcini  să fie duse la bun sfârșit numai de oameni integri și exigenți.


Lumea nu se schimbă cu rugăciuni, ci prin oameni care gândesc, cred și acționează. Cu vorbe multe, sterile și pompoase se pierde timp și energie, iar efectele sunt nule.


- Cine se aseamănă se adună, nu?
- Corect, adevărat, că acei ce se aseamănă se adună, dar mai există fenomenul de parazitism. În preajma celor puternici se adună și mulți oportuniști: ploșnițe și admiratori. Pune-i la treabă și vei vedea cu cine ai de-a face, cu condiția să fii atent și la ”excesele” de zel. Cei mai mulți sunt exigenți cu ceilalți și indulgenți cu ei înșiși. Nu te lăsa înșelat de propriile lor aprecieri. Cântărește oamenii după fapte.