Skip to main content
PETRE-ANCA-FOTO-SFATURI-1-VOL IV

SFATURI – 1 – STILUL DE VIAȚĂ-ÎNCOTRO VOL IV

- Acum apar bancuri așa-zis moderne, de ce nu apar și basme moderne? Nu mai are cine să le creeze? Nu mai pot fi credibile? Au devenit desuete?


- Acum, dacă s-ar mai găsi cineva să creeze astfel de concepte literare, ar trebui să le asimileze cu literatura de anticipație. Acolo sunt strecurate multe elemente ale științei viitorului, sunt descrise realități din Univers în terminologia actuală și în plus, solicită atenție, gândire și discernământ. Extrem de multe lucruri poți afla din astfel de ”basme”, care practic sunt la granița dinte literatură și știință.


- De ce se ignoră astfel de lecturi, astfel de informații valoroase?
- Dacă ar fi după mine le-aș introduce în programa de învățământ pentru că ar fi mult mai valoroase decât marea majoritate a manualelor școlare. Aș crea o disciplină de sine stătătoare care ar înlocui multe dintre disciplinele fără niciun suport educațional, discipline de ”trei parale”.


- S-ar opune cineva?
- Da, bănuiesc că s-ar opune numai părinții și cadrele didactice.
- De ce?
- În conservatorismul lor, nu vor să renunțe la a transmite generațiilor viitoare aceleași cunoștințe învechite, demodate. Este motivul pentru care o societate nu progresează corespunzător pentru că nu acceptă noul, se împotrivește progresului. În mentalitatea politicienilor, nou înseamnă ceva strategii economice și politice ce polarizează societatea și dezbină neamul, fără a aduce niciun beneficiu ansamblului.


- Și ce-i de făcut?
- Dacă nu anticipezi efectele măsurilor pe care le-ai luat și nu te pregătești cu soluții pentru a evita consecințele dramatice, degeaba te lauzi că stai în fruntea țării.
Arta conducerii nu se face după ureche, după manuale, după cum îți dictează stânga sau dreapta. Numai dacă ai mintea limpede, sufletul sănătos și conștiința trează, poți să fii aproape de oameni, să faci totul pentru oameni și cu oameni. Asta da responsabilitate.