Skip to main content
PETRE-ANCA-FOTO-ÎNTREBAREA-14

Răspuns la întrebarea nr. 14

Stimate Domn!


A avea mai multe cunoștințe nu este sinonim cu a cunoaște. Cunoașterea creează  dependență. Ai adăugat și ai tot adăugat cunoștințe, dar ființa căreia îi adaugi aceste cunoștințe rămâne aceeași. Știi mai multe, dar nu ești mai mult, ființa ta nu este mai puternică, mai tare, nu ți-ai trezit conștiința în ființă.


Învățăturile orientale spun că oamenii se pierd în ignoranță, ea este cea care îi duce în eroare, dar în cunoaștere se pierd și mai mult, îi induce și mai mult în eroare.


Domnule, poți împrumuta cunoaștere, dar niciodată nu poți împrumuta ființa, poți chiar să furi cunoaștere dar nu poți fura ființa. O lege a Universului spune că trebuie să crești în ființa ta. În această lume, orice ți se poate lua, numai ființa ta nu-ți poate fi luată.


Deduci de aici că poți avea cunoștințe despre lumină, dar cunoștințele tale nu vor deveni NICIODATĂ lumină. Ba mai mult, cunoștințele vor fi o piedică în calea luminii, pentru că atunci când știi prea multe despre lumină, se poate să uiți că tu nu ai realizat lumina în ființa ta. Observi? Cunoștințele te pot înșela.
Admite că ai stat de când te-ai născut în întuneric, într-o peșteră, undeva în subteran, ai auzit despre lumină dar nu ai văzut-o niciodată.


Ups! Lumina poate fi doar văzută. Urechile, auzul tău nu-ți poate spune nimic despre lumină, tot ce ai făcut tu a fost să auzi despre ea. Auzi azi, auzi mâine, auzi poimâine și la un moment dat începi să crezi că o cunoști, că știi despre ea. Dar, ”a ști” nu înseamnă a cunoaște. Tu numai ai auzit. Oare cum să auzi lumina? Crezi că este posibil? Dacă da, îmi poți spune cum vezi muzica? Nu-i așa că este absurd?


Domnule, poți acumula cunoaștere în timp ce visezi, dar aceea va fi parte a visului, a somnului tău.
Prin înțelegere intelectuală, nu se transformă nimic.
Cunoștințele reprezintă acumulare mecanică, pe când învățarea este un proces conștient. Cunoștințele se opresc, învățarea niciodată.


Vrei un sfat? Rămâi într-o stare permanentă de necunoaștere. Nu-ți da niciodată voie să devii un cunoscător. În clipa în care ai devenit cunoscător, procesul învățării încetează, ai ajuns la final. Un om care învață nu depinde niciodată de cunoștințe împrumutate. Va cunoaște prin experiența sa proprie viața, iubirea, moartea.