Skip to main content
Fragmente din cartea ”Stilul de viață-Încotro?” - Vol 2

Fragmente din cartea ”Stilul de viață-Încotro?” - Vol 2

Îl privesc cum doarme.  

Cu faţa în sus, cu căpşorul întors uşor către dreapta, cu mânuţa dreaptă pe abdomen şi cu cea stângă pe lângă corp. Nu suportă să stea cu tălpile picioruşelor sub aşternut.  
Îl privesc şi mă gândesc ce vremuri a apucat, cu câte probleme se confruntă acum şi cu câte se va mai confrunta pe parcursul vieţii sale.  
Îl privesc şi sper că sistemul său imunitar să fie apt să-i menţină sănătatea nealterată, ţinând cont că nu a beneficiat de laptele matern. Mă amăgesc cu gândul că nici ceilalţi copii care sunt alimentaţi la sân nu o duc prea bine.

De ce?  

Pentru că în laptele matern se regăsesc multe substanţe chimice provenite de la poluarea chimică din locuinţele proprii.  Substanţe chimice se găsesc în salteluţele pentru copii, în pătuţuri, în cărucioare, în jucăriile lor, ba chiar şi în hăinuţe, mai ales dacă au imprimate tot felul de abţibilduri colorate.  

Chimicale conţin şi materialele din care este construită casa, începând cu scândurile tratate, vopselele date pe pereţi, plăcile de rigips, învelitoarea casei, tencuiala decorativă, componenţa cimentului şi a adezivului, toate au incorporate elemente chimice dăunătoare sănătăţii omului. Aceste substanţe sunt inhalate de mamă şi se regăsesc în laptele său, lapte care asigură hrana bebeluşului. Copilului îi va trebui ani de zile pentru a elimina din corp aceste substanţe.

Singurul tip de lapte ce i se poate da copilului dacă mama este în imposibilitatea de a alăpta,  este laptele de măgăriţă. Acest tip de lapte este singurul care se poate administra în stare crudă, fără a fi supus preparării termice.  

În largul coastei mediteraneene, sunt zone unde cresc numai capre şi măgari, iar oamenii din zonă consumă laptele acestor animale. Se pare că obiceiul este extrem de sănătos, motiv pentru care mulţi oameni depăşesc suta de ani. Cercetările au demonstrat că laptele de măgăriţă este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de lapte din lume. Acest lapte ar trebui să fie consumat crud, să nu fie preparat termic. Prin preparare termică se distrug enzimele, atât de necesare microbiomului intestinal, microbiom de care depinde sistemul imunitar.  
 M-ai chemat!

- Da, mâine mamai şi tati au horărât ca de mâine să mă duc la grădiniţă.  
- Da, te apropii de 4 ani, aşa că este bine să mergi, să socializezi, să te armonizezi, să-ţi dezvolţi toate abilităţile. Până acum părinţii tăi nu te-au sufocat cu hiperprotecţia lor, ţi-au lăsat spaţiu pentru a te dezvolta liber.
- Ai dreptate. M-au lăsat să fac ce vreau dar mi-au explicat de fiecare dată în ce constă o acţiune, un imbold, ce rezultate pozitive sau negative pot rezulta.
- Da, mai ţii minte când eraţi la Mall şi tu vreai neaparat o prăjitură? Cum s-a comportat mami cu tine?
- M-a luat strâns de mână, s-a aşezat în genunchi în faţa mea, şi mi-a spus: „Alex, uită-te în ochii mei! Ţi-am spus să te uiţi în ochii mei. Îl vezi pe omul acela ce burtă are?
- Da.
- Ştii de ce este aşa?
- Nu.
- Pentru că a mâncat multă carne, multă pâine, a consumat alcool şi a mâncat prăjituri de care vrei tu. Eu vreau ca tu să fii un om sănătos, să te bucuri de viaţă.
Dar eşti prietenul meu, eşti mare şi inteligent, ştii ce vreau să spun, nu-ţi trebuie multe cuvinte. Pentru că te preţuiesc prea mult îţi voi lua o prăjitură, aşa ca să vezi cum este, iar tu vei hotărî dacă mai vrei şi altă dată.
- Bine mami, am înţeles, dacă nici tu nu mănânci, atunci nici eu nu mai vreau.”

Aici apreciez foarte mult modul cum părinţii mei mi-au dat libertate, de fiecare dată când doream să fac ceva, mă uitam la ei, sau la cel care era lângă mine – de cele mai multe ori era mama-, şi, ei ridicând din umeri şi întinzând braţele în lateral îmi spuneau: „Dacă faci aşa se poate interpreta asta, iar dacă nu mă crezi, încearcă”, sau „Dacă aş fi în locul tău nu aş face, pentru că, uite ce se poate întâmpla...” şi-mi demonstrau ce se putea întâmpla.

Au avut răbdare cu mine, m-au considerat prietenul lor, nu copilul cel mic, nu m-au cocoloşit ca pe un bibelou, chiar dacă mă lăsau să cad, să mă ridic – mă ajutau atunci când nu puteam singur -, mi-au explicat orice. De aceea eu nu am avut crize de isterie, nu m-am trântit cu funduleţul de pământ, nu am zbierat, nu am plâns în hohote. Mi-au explicat totul pe înţelesul meu, mi-au dat libertate şi independenţă.

- Este cel mai frumos mod de a-ţi creşte şi educa copilul. Din păcate, în viziunea multor părinţi, independenţa a devenit totuna cu pericolul. Iar copiii – ei nu sunt numai doar nişte copii, ci copiii părinţilor lor, adică sunt o parte a sistemuilui familial în care toate elementele se află în legătură unele cu altele. Când se schimbă comportamentul părinţilor se schimbă în mod corespunzător şi comportamentul copiiilor. Dacă un părinte face totul în locul copilului, nu vor exista stimuli pentru a se dezvolta acel copil. Dimpotrivă, dacă adulţii încetează să mai facă în locul copilului ceea ce deja poate şi el să facă, atunci copilul începe să-şi gestioneze singur nevoile care apar.  

A-l lăsa pe copil să facă ce poate, să exploreze tot ce este în jur, nu înseamnă nepăsare din partea părinţilor, sau o atitudine indiferentă faţă de copil.  
Nu trebuie să se înţeleagă că un copil e mereu de capul lui. Nu.  

El este supravegheat de la distanţă, pentru că altfel pierde mult din dezvoltare. Şi, evident, fiecare părinte poartă grija copilului, nu-i va fi indiferent ce face, cum face, unde face ceva.  

Admir la ai tăi că te-au învăţat să faci totul independent.   
La prima vedere poate părea o sarcină uşoară dar nu este deloc aşa, de fapt implică un consum mare de energie.
Bineânţeles, niciodată nu-i va ieşi copilului o activitate „din prima”. De fapt şi părinţii au fost copii, numai că au uitat cum s-au comportat când au reclamat independenţa.  
Să ştii Alex, toţi părinţii se ocupă de copilul lor aşa cum s-au comportat şi părinţii lor cu ei, respectiv bunicii copilului. Vei fi şi tu părinte. Reţine, în procesul creşterii copilului toţi părinţii trebuie să facă o alegere: să facă repede totul chiar ei sau să se folosească de situaţie pentru a-l învăţa ceva pe copil.  
Prima variantă este păguboasă de ambele părţi, pe când a doua are două beneficii: una, dezvoltă copilul, şi a doua, cu vremea câştigă timp pentru părinţi. Încă o dată, am mare admiraţie pentru părinţii tăi. Numai aşa îşi poate explica oricine, cum de la nici 2 ani ştiai să desenezi cu creioane colorate, puteai descărca filmuleţe pentru copii pe tabletă, citeai pe litere, şi reuşeai să numeri până la 100.  

- Şi asta a fost bine?
- Evident! Părinţii tăi te-au pregătit pentru viaţă, ţi-au dat liberatate şi independenţă, te-au instruit pentru viaţa de adult. Cu toate că ...
- Ce te gândeşti aşa mult?
- Mi-am adus aminte că a fost o perioadă când vreai mereu în braţele mamei sau ale tatălui. Săraca mama ta, abia te căra de colo-colo.


Fragmente din ”Stilul de viață-Încotro?”-vol 2

 

 

Vedeți mai multe pasaje din cartea: