Skip to main content
PETRE-ANCA-FOTO-COPILĂRIE-1

COPILĂRIE – 1

Dar vom mai vorbi despre asta, acum mergi te-a chemat mama la programul de dimineaţă.
- Da, mama! N-am ce să fac, nu vreau să mă aștepte mult pentru că mereu îmi spune că sunt mare și mă pot descurca singur.
- Aici are dreptate. Am văzut că ţi-a dat libertate deplină. Ai mâzgălit toţi pereţii camerelor, ai mâncat cu lingura când ai vrut, ai mers singur la oliţă când ai avut chef etc..
- Nu uita că toate astea le-am făcut imediat după ce am împlinit 21 de luni. De fapt, pe oliţă am stat foarte puţin, şi apoi am trecut la oala de WC.
- Da, da, acum du-te!
.........................................................................
- M-ai chemat!
- Da, mamai şi tati au horărât ca de mâine să mă duc la grădiniţă.
- Sigur, te apropii de 4 ani, aşa că este bine să mergi, să socializezi, să te armonizezi, să-ţi dezvolţi toate abilităţile. Până acum părinţii tăi nu te-au sufocat cu hiperprotecţia lor, ţi-au lăsat spaţiu pentru a te dezvolta liber.

- Ai dreptate. M-au lăsat să fac ce vreau dar mi-au explicat de fiecare dată în ce constă o acţiune, un imbold, ce rezultate pozitive sau negative pot rezulta.
- Da, mai ţii minte când eraţi la Mall şi tu vreai neapărat o prăjitură? Cum s-a comportat mami cu tine?
- M-a luat strâns de mână, s-a aşezat în genunchi în faţa mea, şi mi-a spus: „Alex, uită-te în ochii mei! Ţi-am spus să te uiţi în ochii mei. Îl vezi pe omul acela ce burtă are?”
- Da.
- Ştii de ce este aşa?
- NU.
- Pentru că a mâncat multă carne, multă pâine, a consumat alcool şi a mâncat prăjituri de care vrei tu. Eu vreau ca tu să fii un om sănătos, să te bucuri de viaţă.
Dar eşti prietenul meu, eşti mare şi inteligent, ştii ce vreau să spun, nu-ţi trebuie multe cuvinte. Pentru că te preţuiesc prea mult îţi voi lua o prăjitură, aşa ca să vezi cum este, iar tu vei hotărî dacă mai vrei şi altă dată.

- Bine mami, am înţeles, dacă nici tu nu mănânci, atunci nici eu nu mai vreau.
Aici apreciez foarte mult modul cum părinţii mei mi-au dat libertate, de fiecare dată când doream să fac ceva, mă uitam la ei, sau la cel care era lângă mine – de cele mai multe ori era mama -, şi ei ridicând din umeri şi întinzând braţele în lateral îmi spuneau: „Dacă faci aşa se poate interpreta asta, iar dacă nu mă crezi, încearcă”, sau „Dacă aş fi în locul tău nu aş face, pentru că uite ce se poate întâmpla...” şi-mi demonstrau ce se putea întâmpla.

Au avut răbdare cu mine, m-au considerat prietenul lor, nu copilul cel mic, nu m-au cocoloşit ca pe un bibelou, chiar dacă mă lăsau să cad, să mă ridic – mă ajutau atunci când nu puteam singur -, mi-au explicat orice. De aceea eu nu am avut crize de isterie, nu m-am trântit cu funduleţul de pământ, nu am zbierat, nu am plâns în hohote. Mi-au explicat totul pe înţelesul meu, mi-au dat libertate şi independenţă.

- Este cel mai frumos mod de a-ţi creşte şi educa copilul. Din păcate, în viziunea multor părinţi, independenţa a devenit totuna cu pericolul. Iar copiii – ei nu sunt numai doar nişte copii, ci copiii părinţilor lor, adică sunt o parte a sistemuilui familial în care toate elementele se află în legătură unele cu altele. Când se schimbă comportamentul părinţilor se schimbă în mod corespunzător şi comportamentul copiilor. Dacă un părinte face totul în locul copilului, nu vor exista stimuli pentru a se dezvolta acel copil. Dimpotrivă, dacă adulţii încetează să mai facă în locul copilului ceea ce deja poate şi el să facă, atunci copilul începe să-şi gestioneze singur nevoile care apar.

A-l lăsa pe copil să facă ce poate, să exploreze tot ce este în jur, nu înseamnă nepăsare din partea părinţilor, sau o atitudine indiferentă faţă de copil. Nu trebuie să se înţeleagă că un copil e mereu de capul lui. NU. El este supravegheat de la distanţă, pentru că altfel pierde mult din dezvoltare. Şi, evident, fiecare părinte poartă grija copilului, nu-i va fi indiferent ce face, cum face, unde face ceva.
Admir la ai tăi că te-au învăţat să faci totul independent.  
La prima vedere poate părea o sarcină uşoară dar nu este deloc aşa, de fapt implică un consum mare de energie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vedeți mai multe pasaje din cartea: