Skip to main content
Apă - deshidratare - colesterol (pasaj din cartea ”STILUL DE VIAȚĂ-ÎNCOTRO? vol II)

Apă - deshidratare - colesterol (pasaj din cartea ”STILUL DE VIAȚĂ-ÎNCOTRO? vol II)

- Ceva timp în urmă, am descărcat un film cu copii grași. Comentariul era că obezitatea aduce cu ea și boli de inimă, iar bolile de inimă sunt influențate de colesterol. Este adevărat?

- Nu. În primul rând hipercolesterolemia (nivel crescut al colesterolului sangvin) este un semn că celulele organismului au dezvoltat un mecanism de apărare împotriva forței osmotice a sângelui care continuă să extragă apă din celule prin membranele celulare, sau că sângele, fiind prea concentrat, nu poate elibera suficientă apă care să treacă prin membranele celulare în celule astfel ca funcționarea celulelor să se desfășoare normal.

Colesterolul este un ”lut” natural care, ajungând în porii membranei celulare, face ca peretele celular să devină impermeabil pentru trecerea apei. Fabricarea acestuia în exces și depozitarea sa în membranele celulare, constituie o modalitate naturală prin care celulele vii se protejează împotriva deshidratării. La celulele vii care posedă nucleu, colesterolul este agentul care reglează permeabilitatea membranelor celulare față de apă. La celulele vii care nu au nucleu, acizii grași din compoziția membranelor celulare le dă acestora puterea să supraviețuiască deshidratării și deficienței de apă. Producerea de colesterol în membrana celulară reprezintă o parte a sistemului de supraviețuire a celulei, deci este un compus absolut necesar. Prezența colesterolului în exces semnalează deshidratarea.

Dacă un om nu bea apă înainte de a mânca, procesul digestiei alimentelor se va desfășura pe seama celulelor organismului care vor fi afectate negativ. Alimentele din stomac trebuie să se amestece cu apă pentru ca proteinele să se descompună și să se separe în componentele lor de bază, aminoacizii. În intestin, este nevoie de și mai multă apă pentru procesarea ingredientelor din alimente pentru ca apoi acestea  să fie trimise la ficat. În ficat, celulele specializate procesează în continuare substanțele digestive în intestin și apoi trimit sângele reaprovizionat și ajustat din punct de vedere al compoziției în partea dreaptă a inimii. În ficat, și mai multă apă este utilizată pentru a procesa substanțele din alimente.

Sângele din partea dreaptă a inimii, care a primit și ceva componente ”grase” prin sistemul limfatic, este pompat acum în plămâni pentru oxigenare și schimbul de gaze dizolvate în sânge. În plămâni, oxigenarea sângelui îl deshidratează în continuare pe acesta prin procesul de evaporare a apei-”aburul de iarnă”. Acum, acest sânge  concentrat din plămâni este trimis în partea stângă a inimii și este pompat în circulația arterială. Primele celule care iau contact cu acest sânge puternic concentrat din punct de vedere osmotic, sunt cele care căptușesc vasele de sânge mai mari și capilarele inimii și ale creierului.

Acolo unde arterele se curbează, celulele vătămate osmotic trebuie de asemenea să facă față presiunii sângelui care continuă să vină. În aceste locuri, celulele fie se autoprocesează, fie sunt distruse ireversibil. Integritatea membranei lor celulare este dependentă proporțional de prezența apei care este disponibilă lor și nu de cea care este extrasă osmotic. Vine însă un timp când creierul începe să recunoască lipsa severă continuă a apei din organism și el trimite persoanei respective, care se află la masă, un semnal să bea apă. Este oricum prea târziu, pentru că deja au loc vătămări la nivelul celular care căptușesc vasele de sânge.

- Ți se pare cunoscută această afirmație?
- ?!?
- Te faci că nu știi? Toți din casă beți apă în timpul mesei. După asta se vede că sunteți deshidratați. Revin la tema noastră. Medicii, când se produce această deshidratare resimțită prin dureri dispeptice, administrează antiacide.

Nu apă, ci antiacide! Nu apă, ci agenți de blocare a histaminei!

Asta este nefericirea, toate procedurile de tratament au în vedere doar simptomele. Ele nu sunt desemnate să elimine cauza problemei. Acesta este motivul pentru care bolile nu sunt vindecate. Ele sunt doar tratate. Asta este medicina alopată. Ea, NICIODATĂ nu va reuși să vindece pe cineva. Nu știe, nu are interes, nu vrea să devină o știință.

- Ce este de făcut?
- Dacă fiecare om ar ști să dea organismului apa necesară înainte de a primi hrană, lupta împotriva formării colesterolului în vasele de sânge va fi câștigată. Medicii și concernele farmaceutice nu au niciun interes să informeze oamenii, pentru că de pe urma prescrierii și vânzărilor de medicamente anticolesterol, se îmbogățesc toți. Așa cum am spus mai devreme, colesterolul format în exces este rezultatul deshidratării. Deshidratarea este cea care produce multe boli, nu nivelul colesterolului din sângele circulant. Este motivul pentru care îți recomand ție și tuturor semenilor tăi, acordați în primul rând atenție aportului zilnic de apă și apoi alimentelor pe care le mâncați. Cu o activitate enzimatică adecvată, alimentele pot fi digerate, inclusiv colesterolul din ele.

Pentru că am vorbit de un termen nou, enzimele - macromolecule de origine proteică cu rol de biocatalizatori, cu ajutorul cărora celulele vii pot înfăptui reacții complexe într-un timp scurt, la temperatura mediului înconjurător -, sensibile la acțiunea hormonilor, care ard grăsimi devin active după o oră de mers pe jos. Ele rămân active 12 ore. Este cât se poate de adevărat că, prin scăderea colesterolului sangvin și cu ajutorul mersului pe jos prin care se induce activitatea de ardere a grăsimilor, colesterolul depozitat este descompus și el, și va fi posibilă trecerea sângelui prin arterele blocate.

- Ups! Înseamnă că trebuie să fac mișcare!
- Dacă mergi pe jos de două ori pe zi – o dată la fiecare douăsprezece ore -,se va menține activitatea enzimei numită lipază – îndeplinește un rol esențial în digestia, transportul și procesarea lipidelor dietetice în organismele vii -, enzimă sensibilă la hormoni, ce arde grăsimi pe tot parcursul zilei și al nopții, și acest lucru va ajuta la îndepărtarea depozitului de lipide în exces din artere.

- Cât trebuie să fie nivelul colesterolului?
- În trecut, o valoare de 220-200 (miligrame pe centimetri cubi de sânge) era considerată normală. Acum, pentru a avea un câștig imediat, substanțial și sigur, medicina împreună cu instituțiile farmaceutice, au scăzut pragul la sub 100, mai ales LDL (lipoproteină de densitate mică), colesterolul considerat ”rău”.

- Chiar este rău?
- Nicidecum. Nimic nu este mai sănătos și benefic pentru organism, în special pentru vasele de sânge, decât colesterolul.

- Eu cât ar trebui să-l am?
- Orice om ar trebui să-l aibă între 100 și 150.  Eu, la vremea mea, am acceptat părerea medicilor ”umani” cu dragoste față de semeni, că îmbolnăvirea inimii începe când substanțele chimice din plămâni care produc constricție sunt deversate în exces în sângele circulant care ajunge la inimă. În deshidratare, ca parte a procesului de economisire a apei, este asociată secreția unor substanțe care contractă bronhiolele. Atunci când această stare nu se manifestă printr-o criză de astm bronșic, aceleași substanțe chimice, dacă sunt deversate în exces în circulația sangvină care trece prin plămâni, acestea vor produce și constricția pereților arterelor inimii atunci când sângele ajunge la ele. Această situație conduce la durerile de inimă, stare cunoscută sub numele de angină pectorală.

- Când mă gândesc la copiii grăsuți pe care i-am văzut în film...


Citiți și partea intâia: Apa - depresia - cafeaua - alcoolul (pasaj din ”STILUL DE VIAȚĂ-ÎNCOTRO? VOL II)  »

 

Vedeți mai multe pasaje din cartea: