Skip to main content
Apa - depresia - cafeaua - alcoolul (pasaj din cartea ”STILUL DE VIAȚĂ-ÎNCOTRO? VOL II)

Apa - depresia - cafeaua - alcoolul (pasaj din cartea ”STILUL DE VIAȚĂ-ÎNCOTRO? VOL II)

- Sunt medicamente care tratează depresia?
- Da, sunt. În zilele tale, acestea sunt foarte puternice și uneori periculoase. Unele dintre acestea îi lipsesc pe cei ce se tratează cu ele de capacitate de a simți emoțional atât pentru ei înșiși, cât și pentru alții.
Patologia curent asociată cu ”stresul social”-teamă, anxietate, nesiguranță, probleme emoționale și conjugale continue-și instalarea depresiei reprezintă rezultatul unei deficiențe de apă atât de mare încât sunt afectate cerințele de apă ale țesuturilor creierului.
- Cum așa?
- Foarte bine. Creierul utilizează energia electrică generată de trecerea apei prin pompele generatoare de energie. Când există deshidratare, nivelul energiei generate în creier este micșorat. Multe funcții ale creierului care depind de acest tip de energie devin ineficiente, stare pe care oamenii o numesc depresie. Aproape mereu, această stare depresivă cauzată de deshidratare poate conduce la sindromul oboselii cronice.
- Ieri, colega mea de bancă a revenit la școală după o absență de cinci zile. Când am întrebat-o de ce este îmbrăcată în negru, mi-a spus că mama ei a murit de cancer de sân.
- Uite ce vreau să-ți spun, mai ales că te văd afectat de necazul colegei tale. Prolactina este un hormon al cărui rol principal este să declanșeze și să susțină producția de lapte sau lactația la femeile care nasc. Ea are rol în producerea laptelui la femeile care au născut. Practic, pregătește celulele mamare să continue producerea de lapte chiar în caz de deshidratare sau stres care determină deshidratarea. În plus, are rol în regenerarea și creșterea numerică a acestor celule.

Un aspect extrem , extrem de important, medicii și femeile se concentrează pe compoziția solidă a laptelui, dar pentru fătul în creștere de importanță primară este conținutul de apă existent. De fiecare dată când o celulă dă naștere unei celule fiice, 75% sau chiar mai mult din volumul acesteia trebuie să fie umplută cu apă.

Pentru femei, deshidratarea cronică a organismului constituie un factor cauzal pentru producerea de tumori. Nu trebuie trecută cu vederea relația dintre stres, deshidratarea cronică dependentă de vârstă, secreția continuă de prolactină și transformarea neoplazică a țesutului glandular mamar. O corectare regulată a aportului zilnic de apă -în special când există o confruntare zilnică cu situații de stres -va servi cel puțin ca o măsură preventivă împotriva unei posibile dezvoltări a cancerului de sân indus prin stres la femeile din grupa de vârstă predispusă la această boală -douăzeci și cinci la patruzeci de ani-, iar la bărbați a cancerului de prostată.

- Atunci, la bărbați, există o legătură între alcool și cancer?
- Alcoolul suprimă secreția de vasopresină-reglează fluxul selectiv de apă în anumite celule ale organismului -, de către glanda hipofiză. Vasopresina este un hormon antidiuretic, iar lipsa lui în circulație se va traduce în deshidratarea generalizată, chiar și în celulele creierului. În acest caz, o stare de deshidratare anterior ușor de corectat se transformă într-o deficiență de apă foarte severă a celulelor foarte sensibile ale creierului. Pentru a face față acestui stres, sunt secretați mai mulți hormoni, inclusiv endorfinele de care este dependent organismul.
- Ce sunt endorfinele?
- Endorfinele pregătesc organismul pentru a suporta greutăți și vătămări până în clipa când trece de pericol. În acest fel, consumul prelungit de alcool poate fi mijlocul prin care se stimulează tendința de dependență cu secreția de endorfine din organism--declansându-se secreția de endorfine în exces. În deshidratarea severă produsă de consumul obișnuit de alcool și cafeină, când apa trebuie pompată de urgență în canalele de apă ale nervilor, apa trebuie să fie abundentă.

Consumul permanent de alcool, duce la degradarea neuronilor, ceea ce se traduce prin risc de cancer cerebral, hepatic, stomac, prostată și afecțiuni grave-unele ireversibile- ale inimii. Apoi, o deshidratare pe termen lung, generată de consumul de alcool, va produce leziuni grave la nivelul rinichilor.

- Cât alcool trebuie băut?
- Este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil de stabilit limitele unui „consum moderat” de alcool; aceasta deoarece există o toleranță la alcool diferită de la o persoană la alta; ceea ce pentru unii poate fi benefic, pentru alții poate fi foarte dăunător, chiar fatal.
Sunt persoane care au consumat cantități mari de alcool, timp de 30-40 de ani, fără urmări grave, în timp ce alții după un consum cronic, moderat de alcool timp de 10-15 ani au dezvoltat ciroză hepatică.

Majoritatea oamenilor consumă alcool în diferite cantități și cu frecvență variată, doar circa 10% dintre adulți fiind abstinenți în majoritatea țărilor lumii.
Dependența de alcool este cea mai răspândită dintre problemele legate de consumul de droguri la nivel mondial. O persoană din 13 este suspectă de alcoolism. Câteva milioane de oameni beau prea mult și riscă să abuzeze de alcool. Obișnuința de a consuma alcool este o problemă serioasă, consumul excesiv de alcool fiind corelat cu o rată crescută a sinuciderilor, accidentelor și bolilor grave.
- Efecte?
- Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății, fiind corelat cu 80% dintre cazurile de sinucidere, 50% din crime, 30% dintre accidentele rutiere fatale și 15% din cazurile de înec. De asemenea, este unul dintre factorii de divorț (unul din trei cazuri) și de molestare a copilului (unul din trei cazuri).

Consumul de alcool poate favoriza apariția cirozei hepatice, poate să afecteze negativ fătul și poate fi asociat cu cancerul la sân la femei, cancerul cavității bucale, al esofagului, al faringelui și laringelui. Consumul mare de alcool este corelat și cu disfuncții sexuale, scăderea libidoului, demența și degenerare musculară.
Alcoolul consumat de către o femeie în timpul sarcinii poate afecta negativ fătul, determinând frecvent greutate scăzută la naștere și în unele cazuri malformații congenitale sau retard mental.

Pe termen lung, consumul abuziv de alcool poate avea numeroase efecte negative, atât pe plan social, cât și asupra sănătății: agravează hipertensiunea arterială, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral, favorizează afecțiunile cardiace (cardiomiopatia dilatativă este una dintre afecțiunile cardiace care poate apare la alcoolici), afectarea sistemului nervos central și periferic, hepatita cronica, ciroza hepatică alcoolică, pancreatita acuta sau cronică sunt numai câteva dintre afecțiunile în apariția cărora alcoolul poate fi implicat.

- Cum pot să-mi dau seama care sunt oamenii care consumă alcool?
- Unele dintre semnele care îți pot indica o tendință spre abuz și dependență de alcool, sunt:

 • consumul băuturii alcoolice într-un ritm mai rapid decât ceilalți;
 • gândul la modalități de a bea câteva pahare în plus în timpul socializării;
 • cheltuirea unei sume prea mari de bani pe alcool;
 • negarea problemei și subestimarea cantității de alcool consumate;
 • sentimentul de vinovăție sau remușcare legat de propriul consum de alcool;
 • pierderea memoriei în timpul consumului de alcool;
 • promisiunea de a bea mai puțin, fără a o respecta;
 • consumul pentru a face față stresului obișnuit sau pentru a uita anumite probleme.


- Nu cred că am înțeles suficient de mult...
- Atunci, poți să-i pui câteva întrebări:

 • Ai simțit vreodată că ar trebui să reduci consumul de băutură?
 • Te-au sâcâit unii oameni criticându-te că bei prea mult?
 • Te-ai simțit prost sau vinovat vreodată pentru faptul că bei?
 • Ai luat până acum ca “stimulent” - un pahar de băutură la prima oră a dimineții pentru a-ți liniștii nervii?


Un singur răspuns afirmativ la aceste întrebări indică o posibilă problemă cu alcoolul. Chiar dacă a răspuns negativ la toate întrebările, dar faptul că prin consumul de alcool al unei persoane apar probleme în relațiile de la serviciu, din familie sau încălcări ale legislației (conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului) persoana respectivă trebuie să caute și să solicite ajutor pentru controlul consumului de alcool.

Dorința de alcool poate să devină la fel de puternică precum nevoia de apă sau hrană. Majoritatea alcoolicilor nu pot să se lase de băutură fără tratament sau suport. Persoanele care nu pot să reziste trei zile la rând fără să bea pot fi alcoolici. Nu este neobișnuit ca alcoolicii să nege faptul că ei au o problemă.
- Ei beau că simt nevoia, că au moștenit ”obiceiul”, că au anturaj sau de ce?
- Fie una dintre ele, fie toate la un loc, fie că sunt nefericiți, neîmpliniți, nesatisfăcuți. Cele mai dese situații sunt acelea când relația lor în căsnicie ”suferă” și își caută, refugiul în băutură. Acesta este practic motivul principal pentru care oamenii se ”cufundă” în alcool. Dacă vrei să afli de ce un om este dependent de alcool, cunoaște-i mai întâi partenerul și vei constata că în 90% din cazuri, acesta este motivul principal al consumului exagerat de alcool. În fond, toți băutorii își caută o altă realitate, fug de cea în care se găsesc, evadează, cred cu tărie că nu-i mai pot face față, vor să uite de ”greutățile” prin care trec (mai ales atunci când se află într-o relație toxică).

Orice relație toxică distruge ființa umană, prin tot felul de adicții, prin consum de alcool, de droguri, de jocuri, certuri interminabile, consum compulsiv de mâncare etc.
- Ce se întâmplă cu oamenii care consumă alcool în asociere cu cafea?
- Când cineva bea cafea, ceai negru sau băuturi de tip Cola în loc de apă, cafeina este un stimulent al sistemului nervos central. În cafea, ceai negru și băuturi energizante, se găsește, este adevărat, în cantități mai mici teofilină. Ca să nu mă întrebi, îți spun eu că este un alcaloid asemănător cafeinei, se găsește în astfel de produse, fiind solubilă în apă caldă și care are acțiune diuretică. Relaxează musculatura bronhiilor și alți mușchi netezi, stimulează miocardul, secreția gastrică, crește diureza și excită sistemul nervos central, așa cum ți-am spus.

Și cafeina și teofilina sunt agenți de deshidratare, din cauza puternicei lor acțiuni diuretice asupra rinichilor. O ceașcă de cafea conține cam 85 de miligrame de cafeină. O ceașcă de ceai negru conține cam 50 de miligrame de cafeină. Băuturile de tip Coca -Cola conțin cam 50 de miligrame de cafeină, dintre care o parte sunt adăugate pentru a standardiza rețeta atunci când sunt extrase substanțele active din nucile de Cola acuminata. Efectul cafeinei poate fi de dorit uneori, însă înlocuirea constantă a apei cu băuturi care conțin cafeină va lipsi corpul de capacitatea sa extraordinară de producere de energie hidroelectrică. Aportul de cafeină în exces va epuiza în cele din urmă mușchiul inimii din cauza suprastimulării lui. Experimentele de până acum au demonstrat că, cafeina are efecte de vătămare a vederii și memoriei la speciile folosite în experiment.

Sper că acum îți dai seama de ce persoanele suferind de boala Alzheimer și copiii cu dizabilități de învățare nu ar trebui să bea nimic altceva în afară de apă, și în niciun caz nu ar trebuie să consume băuturi care conțin cafeină.


(partea  întâia)

Cititi continuarea :  Apă - deshidratare - colesterol (pasaj din ”STILUL DE VIAȚĂ-ÎNCOTRO? vol II)  »

 

Vedeți mai multe pasaje din cartea: