Skip to main content
 Petre Anca Alimentatia

ALIMENTAŢIA

- Mulțumesc pentru că ai răspuns chemării mele!
- Ți-am spus că voi răspunde prezent la chemarea ta. Cu ce te ajut?
- În timp ce ieri mă jucam, am auzit o discuție între mami şi tati. Nu au ajuns la un consens privind alimentația mea. Tati spunea că-mi trebuie carne iar mami spunea că nu acum, să mai treacă ceva timp. Apoi, mami insistă să am dimineața fulgi de cereale cu iaurt, iar tati vrea să am pâine cu unt și cu dulceață.
Tu ce zici?

- Ce zic eu? Părerea mea este că nici unul nu are dreptate. Ambele propuneri sunt greșite şi nocive pentru sănătatea ta.
Să le analizăm pe rând.
A consuma carne este cel mai păgubos lucru pentru un om, darămite pentru un copil. Carnea, este adevărat constituie una din sursele însemnate de proteine, dar este în egală măsură și săracă în minerale, vitamine și hidrați de carbon. Dar, ea aduce și deservicii sănătății omului.

Carnea constituie una dintre sursele importante de proteine, dar ea se dovedeşte totodată săracă în minerale, vitamine şi hidraţi de carbon. Între altele, consumul de carne - s-a constatat statistic - dă naştere unor tulburări multiple în organismul uman, al cărui colon este mult mai lung decât cel al carnivorelor.
Iată principalele tulburări ce pot să apară la un consumator de carne:
1.    Bacteriile intestinale, în loc să acţioneze ca fermenţi, provoacă putrefacţia bolului alimentar, situaţie care antrenează infiltrarea substanţelor toxice în vasele sangvine; pentru a le elimina organismul va trebui să cheltuiască o cantitate mai mare sau mai mică de energie, care în mod normal ar trebui să fie folosită pentru  alimentarea altor funcţii vitale, aici fiind inclusă şi activitatea creierului;
2.    Sinteza vitaminei B-12 este mult frânată, ceea ce va antrena starea de anemie;
3.    Toxinele de origine animală au tendinţa să perturbe metabolismul hidraţilor de carbon, de unde practic apare pericolul diabetului;
4.    Substanţele neasimilabile produse în timpul digestiei cărnii, se pot fixa şi creează astfel premizele apariţiei tumorilor, cel mai adesea cancerigene.
Carnea conţine şi o gamă de elemente direct toxice pentru organismul uman, cum ar fi:
1.    Deşeuri provenite din vasele sangvine ale animalului tăiat, diferiţi microbi şi urme de medicamente inoculate animalelor sub forma vaccinurilor, antibioticelor;
2.    Substanţe toxice sintetizate de animal în momentul tăierii şi răspândite în întregul sistem sangvin;
3.    Bacterii provenind din descompunerea ţesuturilor, care începe imediat după moartea animalului; carnea fiind un bun izolator termic, fierberea sau prăjirea nu ajunge niciodată să le distrugă pe toate.

Să spunem că acestea au fost consideraţii de ordin igienic.
Cred că te-ar "ajuta" într-un fel, să le auzi şi pe cele de ordin moral:
1.    Uciderea îi cauzează animalului suferinţe atroce, acesta resimţind durerea întocmai ca şi fiinţa umană. Vacile în special pot să-şi simtă apropierea morţii şi trăiesc o intensă groază;
2.    Nici un drept natural nu vă autorizează pe voi oamenii să condamnați la moarte un animal;
3.    Practica uciderii animalelor dezvoltă la om insensibilitatea, sadismul şi totala lipsă de respect faţă de viaţă.

Niciodată carnea n-a fost cea mai bună hrană, iar folosirea ei astăzi ar fi cu atât mai nepotrivită, cu cât îmbolnăvirile animalelor sunt tot mai frecvente (mai ales de germenii tuberculozei şi ai cancerului). Alimentaţia bogată în carne aduce numai prejudicii sănătăţii omului.

Carnea nu aduce omului nimic valoros în organism, nu-i ajută deloc existenţa, în schimb va avea parte numai de cancer, tensiune arterială crescută, ateroscleroză, tromboză, hiperexcitabilitatea gladei tiroide, embolii, formarea calculilor biliari şi renali, artritism, creşterea prostatei, psoriazis, stări alergice, sterilitate, distrofii musculare, intoxicaţii, boli ale pielii, stări nevrotice etc.

Oamenii sunt inconştienţi, nu vor să renunţe la obiceiuri, la "regulile societăţii", la "tradiţie", la sfaturile medicale care îi îmbie să consume carne sau, mai degrabă, îi sperie ideea că  dacă nu mâncă deloc carne sfârşitul lor se apropie. Dacă ar  cunoaşte avantajele imense ale alimentaţiei naturiste nu ar  proceda aşa şi nu ar  mai fi atât de ignoranţi.

Este complet falsă concepţia după care o alimentaţie bogată în carne ar înviora, ar da puteri. Carnea dă multe reziduuri şi provoacă, după cum am arătat, dezechilibre şi dezordini în organism. Cei mai mulţi oameni nu cred în asemenea aprecieri, persistă în ignoranţa lor şi ajung în situaţii limită, când boli grave le pun în pericol sănătatea sau chiar viaţa.


Toată viața ta să reții ce ți-am spus, să-ți educi cum trebuie familia ta, mai ales atunci când o să ai și copil.
Apoi fulgii de cereale nu au nimic nutritiv în ei, sunt cereale deshidratate, uscate și sărăcite de toate vitaminele și mineralele. Ele în combinație cu apa, laptele sau iaurtul nu fac decât să se umfle și să-ți inducă starea de sațietate. Și trebuie să mai știi ceva: toate cerealele – excepție meiul și hrișca -, au gluten care este foarte dăunător pentru intestin și implicit pentru om. Glutenul este responsabil de colonul iritabil, afecțiune care netratată duce la cancerul de colon.

Cerealele sunt extrem de bogate în carbohidrați, care dăunează grav sănătății. Carbohidrații influențează nivelul insulinei, care este un hormon ce se ocupă de depozitarea grăsimii.
- Ce este insulina?
- Rolul insulinei este acela de a scădea glicemia după ce omul consumă orice formă de zahăr sau carbohidrați, care oricum sunt transformați în zahăr.

Glicemia = concentrația glucozei în sânge.

Glucoza = compusul organic, aparținând clasei zaharidelor. Este o substanță solidă, cristalizată, incoloră și solubilă în apă. Are un gust dulce. Atunci când insulina se luptă cu prea mult zahăr cu care nu prea știe ce să facă, începe să-l depoziteze sub formă de grăsime corporală.
Dacă insulina crește permanent, pancreasul va trebui să producă mai multă insulină pentru că se creează mai multe inflamații și celulele dezvoltă rezistență la acest hormon. Așa ia naștere diabetul.

Cerealele cu cantitatea lor mare de carbohidrați, reprezintă principalul motiv pentru care oamenii se îngrașă şi au niveluri ridicate de insulină în sânge. Ia în calcul că aici intră și toate produsele care includ cereale precum grâu, porumb, secară, ovăz, orz, orez în compoziția lor.
- I-am auzit pe părinții mei care spuneau că niciodată părinții lor nu s-au plâns de afecțiuni pricinuite de consumul de produse care conțin gluten.

- Da, este adevărat, acum 50-60-70 de ani, cerealele nu erau modificate genetic, nu aveau atât gluten. Acum, ele sunt îmbâcsite cu gluten, sunt extrem de modificate pentru a creşte producţia la hectar şi a reuşi să hrănească mai mulţi oameni. Glutenul este cel mai nociv element al plantelor, el este proteina plantelor.

Apoi, în cereale ca şi în multe leguminoase – fasole, soia, arahide, roşii, cartofi, linte, mazăre, nuci, vinete, ardei, lactate, ouă, cartofi dulci, dovlecei, morcovi, rubarbă, sfeclă, ciuperci, sparanghel, napi, castraveţi, dovleac, portocale, lămâi, grapefruit, mure, zmeură, căpşuni, rodie, struguri, cireşe, gutui, pepene verde, banane, papaya, prune, coacăze, chimen, nucşoară, mentă, usturoi, seminţe de floarea soarelui, ciocolată, cafea – se mai găseşte şi lectină, care este tot o proteină vegetală. Ea este foarte asemănătoare glutenului deoarece este considerată un anti-nutrient.

Din cauza acestei proteine oamenii pot suferi de: balonare, crampe abdominale, gaze, oboseală cronică, schizofrenie, depresie, iritații ale pielii (roșeață, mâncărimi), dureri articulare, reacții alergice (curg ochii, nasul, nas înfundat, dureri în gât), greață.
Ar trebui să-ți mai spun că glutenul și lectinele aduc prejudicii vezicii biliare. Vezica biliară eliberează sărurile biliare care ajută la descompunerea și digestia adecvată a alimentelor.

(pasaj din cartea ”STILUL DE VIAȚĂ-ÎNCOTRO?” VOL II)

 

Vedeți mai multe pasaje din cartea: