Skip to main content
PETRE ANACA - Intrebare 3. Când veți relua taberele?

3. Când veți relua taberele?

”Am fost mai mulți la început și mi-ar fi plăcut să rămânem împreună. Cei care au plecat s-au grăbit să tragă concluzii înainte de a înțelege. Nerăbdarea lor în a vedea partea spectaculoasă a căii noastre i-a făcut să se retragă. Pretenția că viața să intre în tiparele lor scoase din cărți sau din educația primită, a constituit obstacolul de care s-au lovit în confruntarea cu metodele și temele mele.

Înfumurarea de a crede că știu ce este bun, ce este rău și ce le este de folos, înainte de a-și fi îndepărtat lentilele iluziilor, i-a indus în eroare. Se așteptau să găsească un grup de oameni puși pe șotii deșuchiate și de prost gust, axați numai pe măncare și băutură, avizi numai de excursii și de distracții. Probele de grup se traversează împreună, iar traseul are și trepte inițiale ale integrării. În plan individual fiecare se găsește într-un alt punct al urcușului cunoașterii și desăvârșirii.

Le-am spus de la prima întrevedere că secretul succesului pentru această activitate este statornicia sentimentelor care ne leagă, evaluarea corecta a stadiului în care ne aflăm, sinceritatea, solidaritatea, curajul de a ne deschide, dorința de a ne întelege și a ne apăra idealurile, prietenia, încrederea și seriozitatea. Vom vedea câți vom mai rămâne după câteva tabere. Ce mult m-aș bucura să fim toti!”

Este un pasaj dintr-o discuție pe care am avut-o cu un grup de prieteni, ce-și doreau și ei să participe la taberele mele anuale.


Am căutat cu tact și politețe să le împărtășesc din experiența, neîmplinirile și deziluziile pe care le-am avut cu primul grup de tabără. Un grup eterogen, cu mentalități diferite, culturi diferite, educații diferite, unii credincioși până la habotnicie, alții dureros de frustrați în relațiile lor, iar alții cu o infatuare ce depășea cu mult stratosfera Pământului. Dintotdeauna am crezut că o mână de oameni se pot aduna la un loc, pot construi un grup cu idealuri comune, cu aspirații identice și unde se pot găsi prieteni perfecți. Când spun perfecți, spun perfectibili, dispuși să se corecteze și gata oricând să demonstreze că le pasă de ceea ce se întâmplă cu fiecare și cu tot grupul. Nu cred că pot să exprim în cuvinte dezamăgirea mea, mâhnirea care oricât aș încerca să o înlătur – așa cum detergentul de vase anihilează grăsimea -, tot nu reușesc. Oamenii nu vor să se schimbe, sunt ancorați în cutume, imposibil de corectat, bioxidul de carbon pe care-l expira, devine toxic într-o camera de dimensiuni rezonabile. Aproape toți oamenii au probleme existențiale, de cuplu, de familie, de imagine, de comunicare, de armonizare, dar a te manifesta în public într-un mod ireverențios, uneori trufaș, alteori lacrimogen, este o modalitate de a-ți deconspira carențele în educație, lipsa de respect pentru sine și de sine. Le-am spus din capul locului că întrunirile noastre nu au scop nici de înălțare spirituală, nici de alternativa unui sejur într-o stațiune, ci au rol de transformare, unde împreună să transformăm realitatea într-un sens armonios și ascendent din punct de vedere evolutiv. Transformarea și înălțarea trebuie să fie rodul unui efort conștient de purificare.


Voi relua taberele atunci când vor fi ridicate restricțiile, respectiv, când vom putea sta 23 de persoane în același loc/încăpere, fără să avem masca pe figură. Evident, ne vom întâlni numai cei care dorim să mai fim împreună, să discutăm probleme de viață, de iubire și de cuplu, care dorim să facem ordine în viața noastră/interiorul nostru, care vrem să socializăm toți de pe același nivel indiferent de diplomele ce le-am obținut.

Aproape în fiecare an-uneori de mai multe ori pe an-, eram întrebat dacă mai înființez un grup de tabără. În anul 2021, am cedat insistențelor și am lansat oferta. S-au înscris în jur de 30 de persoane. După ce le-am trimis condițiile de participare, au mai rămas numai 14.

Ce condiții?

- temele de tabără se referă numai la: iubire, viață, relația de cuplu;

- vor fi predate tehnici de: meditație, privire, atenție, tăcere, relaxare, ascultare;

- vom face drumeții în zonă dar traseele nu vor include biserici, mânăstiri, cimitire etc.

- va exista numai o singură masă pe zi compusă din: un morcov, o roșie, un castravete, usturoi, o ceapă, câteva fire de pătrunjel, sau leuștean, sau mărar și un păhărel de ulei de măsline.

După această informare, jumătate s-au retras.


Dragii mei!

Mi-e dor de oameni cu care să pot discuta, să mă pot consulta, să fim împreuna, mi-e dor de oamenii vii care gândesc și caută soluții înțelepte problemelor cu care se confruntă, mi-e dor de oameni demni care și-au păstrat verticalitatea și nu au adormit, mi-e dor de oameni care știu să iubească, mi-e dor de oameni curajoși, mi-e dor de oameni care știu să facă echipă, mi-e dor de oameni sănătoși la minte și trup, mi-e dor de oameni ... de oameni ... de oameni ...


Eu sunt absolut liber și responsabil pentru propria mea evoluție!