Skip to main content
PETRE-ANCA-MINTEA-3

21. Mintea este stupidă?-3


Mintea reprezintă trecutul, reprezintă memoria, este amenințarea morții asupra vieții. Este ca o ceață care plutește deasupra ta. Nu poți vedea clar, îți încețoșează perspectiva, îți distorsionează vederea. Disipează ceața, rămâi fără răspunsuri, fără concluzii, fără filozofii, fără religii, fără dogme, fără crezuri, fără reguli, pur și simplu rămâi deschis. Fii vulnerabil, numai așa poți trăi adevărul. Iar a fi vulnerabil înseamnă a fi inteligent.


Orice minte este stupidă. Nu contează dacă ești un țăran care nu știe prea multe despre lume sau dacă ești un profesor, care știe foarte multe.


De fapt, se întâmplă uneori ca țăranii să fie mai inteligenți tocmai pentru că nu știu nimic. Ei sunt nevoiți să se bizuie pe inteligență, nu se pot baza pe informații pentru că nu le au. Dacă ești vreodată atent, poți să vezi calitatea inocenței la un țăran. Aceeași inocență ca la un copil.


Copiii sunt mai inteligenți decât adulții, mai inteligenți decât bătrânii. Este și motivul pentru care copiii pot să învețe atât de ușor. Ei sunt inteligenți, mintea lor nu e prezentă, sunt fără minte. Nu cară nimic cu ei, nu cară niciun trecut pentru că nu au unul. Se miră de tot ce văd, se mișcă cu multă ușurință și privesc întotdeauna situația clipei. Nu au ce altceva să privească, nu au niciun răspuns de-a gata.


Ai văzut în câte moduri frumoase și vii îți răspund copiii? Cei în vârstă nu ar putea niciodată să dea un asemenea răspuns. Cei în vârstă au mintea care răspunde în locul lor. Mintea lor, computerul lor, servitorul lor. Se bazează pe el. Foarte puțini știu, un adevăr imbatabil, cu cât înaintezi mai mult în vârstă, cu atât devii mai ...prost.


Stop! Nu sări la mine! Înțeleg că oamenii în vârstă cred că au devenit foarte înțelepți pentru că știu multe răspunsuri. Dacă asta e înțelepciune, atunci computerele vor fi cei mai înțelepți oameni. Nu mai e nevoie să te gândești la nimic, computerul tău îți face totul, pentru că el știe mai multe decât tine.


Wow! Înțelepciunea nu are legătură cu cunoștințele, ea are legătură cu conștiența, cu înțelegerea, cu inteligența. Dacă ești vigilent, nu vei mai fi victima minții. Atunci, poți să folosești mintea, dar tu nu vei fi folosit de minte. Mintea nu va mai fi stăpâna ta, tu vei fi stăpânul ei, iar mintea va fi servitorul tău.


A ști că nu știi înseamnă a fi inteligent. A ști că prin minte nu vezi de fapt nimic, înseamnă a fi inteligent. A ști că prin non-minte, ți se deschide o poartă, înseamnă a fi inteligent. Mintea în sine este prostia.
Fii stăpânul minții tale, nu te lăsa manipulat de minte, fii tu cel care-i dă ordine.
Atunci vei fi cu adevărat inteligent!