Skip to main content
PETRE-ANCA-MINTEA-2

20. Mintea este stupidă?– 2

Prin persoană inteligentă înțeleg un om care nu privește lucrurile din perspectiva minții, care se debarasează de minte. Dacă un om are și momente când spune că nu știe, atunci, acolo există cu certitudine inteligență, există o posibilitate. Adevărat, una foarte mică, dar poate să crească și să devină inteligență reală.


Sau, aceeași persoană poate spune: ”Nu am auzit, nu am cercetat, nu m-a preocupat aspectul acesta. Am tot auzit fel de fel de idei, de păreri, dar eu unul nu am căutat un răspuns. Nu-ți pot da un răspuns care să te satisfacă, eu chiar nu știu. Iartă-mă!”


Aceasta este inteligența. Cel care te-a întrebat poate afla într-o zi răspunsul care-l aștepta, fiindcă există posibilitatea descoperirii prin propria inteligență. Dacă cineva este plin cu teorii, împovărat cu scripturi, cu dogme, nu va fi inteligent niciodată. Va rămâne stupid pentru totdeauna.


Mintea stupidă acționează întotdeauna prin prisma trecutului. Inteligența nu trebuie să se gândească la trecut, ea e întotdeauna prezentă. Bunăoară, cineva îți pune o întrebare, iar cea care răspunde e inteligența ta, nu memoria ta. Atunci nu ești stupid. Dar dacă cea care răspunde este memoria ta și nu inteligența, atunci tu nu ești atent la întrebare. În fond, nu te interesează deloc întrebarea, tu cauți un răspuns în memoria ta, un răspuns gata făcut. Asta faci, cari cu tine un răspuns de-a gata.


Ori de câte ori răspunzi la o întrebare, dacă ai un răspuns de-a gata, te comporți stupid. Indiferent de situație tu acționezi bazându-te pe trecut.
De ce nu acționezi bazându-te pe prezent? De ce nu acționezi fără nicio pregătire? De ce nu acționezi pe conștiența momentului prezent și nu pe experiența trecută? Procedând așa, nu vei fi stupid.


Sper că acum m-ai înțeles când am spus că mintea este stupidă, pentru că ea reprezintă doar trecutul. Un trecut acumulat, tot ce ai cunoscut tu în trecut. Hm! Viața e în continuă schimbare, dar mintea rămâne aceeași, ea cară amintiri și informații moarte. Orice context se schimbă clipă de clipă, întrebarea se schimbă clipă de clipă, totul se schimbă clipă de clipă, iar tu cari cu tine răspunsuri fixe.


În felul acesta vei fi mereu în încurcătură, o minte stupidă e mereu în încurcătură, e prea pregătită, are răspunsul gata pregătit. Tu, clipă de clipă, rămâi nepregătit, atunci ești inocent, nu vei căra nimic cu tine. Când ai un răspuns de-a gata, nu mai asculți întrebarea așa cum este ea pusă. Răspunsul stă între tine și întrebare. Tu nu faci decât să reacționezi.