Skip to main content
PETRE-ANCA-FOTO-MINTEA-1

19. MINTEA ESTE STUPIDĂ?-1


 Acum câțiva ani, participând la o activitate cu un grup care se intitula ”de spiritualitate”, am auzit o disertație despre ”mintea stupidă”. Este mintea stupidă?


Tot ce știu este că nu există minte inteligentă, pentru că mintea înseamnă stupiditate. De fapt, ”minte” și ”stupiditate” sunt același lucru. Mintea e stupidă, iar până când nu treci dincolo de ea, nu vei putea să depășești stupiditatea.
Mintea e stupidă pentru că nu este altceva decât trecut. Ea adună tot gunoiul, tot praful depus strat după strat peste inteligența ta reală. Mintea este praful de pe oglindă, oglinda fiind conștiința. Când tot praful este îndepărtat, apare inteligența. Când nu mai există minte se manifestă inteligența. Cât timp există mintea, există și prostia.


Și uita așa putem spune că sunt două tipuri de proști: proști ignoranți și proști erudiți – oameni care nu știu nimic și sunt proști și oameni care știu prea multe și sunt tot proști. Reține că proștii din a doua categorie sunt mai periculoși decât proștii din prima, pentru că pe oglinda lor este mai mult praf decât pe oglinda celor care nu știu nimic.


Sau, putem spune că mințile sunt de două feluri: cunoscătoare și necunoscătoare. Ambele sunt stupide. Întreabă pe oricine și-ți va spune că mintea cunoscătoare e considerată a fi inteligentă, dar nu e așa. Întreabă pe oricine și-ți va spune că mintea mai puțin cunoscătoare e considerată a fi stupidă dar, ambele sunt stupide.


Poți să știi multe în stupiditatea ta. Poți să aduni o mulțime de informații, poți să cari cu tine tot felul de cărți, poți să-ți instruiești mintea, să o condiționezi, să o disciplinezi, poți să memorezi orice, dar asta nu schimbă cu nimic stupiditatea ta.
A ști mai multe nu înseamnă a fi știutor, a ști mai puține nu înseamnă a fi stupid. Stupiditatea e un fel de inconștiență profundă, continui să faci lucruri fără să știi de ce, continui să fii implicat într-o mie de situații fără să știi de ce. Mergi prin viață ca un somnambul. Somnambulismul acesta e stupiditate.


Mai reține ceva: mintea nu e inteligentă, mintea este un blocaj. Inteligența este non-mintea. Poți înțelege acest lucru? Mintea este alcătuită din tot ce ai adunat, din tot ce ai experimentat, din toate lucrurile prin care ai trecut și care acum sunt moarte. Mintea este partea moartă a ființei tale, pe care o cari clipă de clipă cu tine. Ea nu-ți permite să trăiești în prezent, să trăiești aicișiacum, să fii inteligent. Înainte ca tu să răspunzi unei situații prezente, ivite acum, ea reacționează.


Omule, e posibil să cunoști foarte multe, surprinzător de multe, dar fără să te cunoști pe tine însuți. Și atunci...totul e doar stupiditate.
Ups! E posibil să te cunoști pe tine însuți fără să știi nimic altceva. A te cunoaște pe tine însuți e suficient pentru a fi inteligent. În momentul în care te cunoști pe tine, te vei comporta inteligent în orice situație, vei răspunde la orice cu inteligență. Răspunsul tău nu va fi o reacție, nu vei acționa prin prisma trecutului. Vei acționa în prezent, vei fi aicișiacum.