Skip to main content
PETRE-ANCA-FOTO-BĂTRÂNEȚEA-2

16. Ați spus că oamenii îmbătrânesc dar nu se maturizează. De ce?


Da, în materialul de ieri am spus că din nefericire, foarte mulți oameni doar îmbătrânesc, ajung bătrâni, fără să se maturizeze așa cum ar trebui, și că în acest caz bătrânețea este o povară.


Oamenii îmbătrânesc fizic, dar conștiința lor rămâne imatură. Foarte rar găsești un bătrân care să fie și înțelept. În marea lor majoritate, bătrânii nu sunt maturizați, peste tot găsești bătrâni perverși, dar să găsești pe cineva care să fie și bătrân, și înțelept, e foarte greu, dacă nu imposibil, pentru că prima condiție care trebuie îndeplinită ca să apară înțelepciunea e renunțarea la trecut. Trebuie să renunți la el în fiecare zi, asta ar trebui să fie povața anilor. Renunță cu grație la lucrurile tinereții.


Ai văzut, atunci când ai devenit tânăr, renunți la lucrurile din copilărie, iar când îmbătrânești renunți la lucrurile din tinerețe. Renunță continuu, cu grație, cu eleganță. Reține expresia, cu grație. Nu căuta să evadezi, să eviți, să-ți acoperi ochii. Asta nu este grație.


La orice pas în jurul tău, vezi bătrâni care stau cu gura căscată privind cu jind la fete tinere, la doamne bine făcute, la costumele de baie (!) afișate pe plaje etc. Priviri și gânduri perverse. Dacă stai în apropierea lor (grup de bătrâni), dacă te uiți ce mesaje pe WhatsApp își dau, dacă-i vezi cum privesc de după colțul blocului, constați că sunt numai vorbe, imagini despre femei, despre sex, despre corpuri nude.


Crezi că asta este maturitate? Crezi că asta este grație? Nu. Astfel de oameni au rămas încă în trecut, tânjesc după el și după plăcerile lui, visează cu ochii deschiși, speră să mai poată face acum la bătrânețe ce au făcut la tinerețe. IMPOSIBIL!
Oamenii doar înaintează în vârstă, ei nu se maturizează. Maturizarea e ceva pe verticală, înaintarea în vârstă e ceva pe orizontală. O persoană matură se mișcă într-o armonie profundă. Corpul său, psihologia sa, spiritualitatea sa sunt mereu în acord unele cu altele, se mișcă împreună.


Lucrul acesta nu li se întâmplă celor care doar înaintează în vârstă. Corpurile lor îmbătrânesc, dar mințile le rămân retarde. O persoană matură e o înflorire. Viața ei nu e divizată, viața ei e o unitate organică. Se mișcă într-un fel de unitate absolută. Nimic nu rămâne în urmă, nimic nu o ia înainte.


Cu grație înseamnă prin înțelegere, printr-o creștere adevărată. Să crești ca vârstă nu înseamnă și a crește în sensul maturizării, ci înseamnă doar că înaintezi în vârstă. Creșterea în sensul maturizării are loc numai atunci când renunți la trecut zi de zi, clipă de clipă, moment de moment. Scopul este ca în fiecare clipă să mori față de trecutul care nu mai există.
Ieși din el, astfel ca să rămâi proaspăt, limpede, curat.

Numai acea limpezime poate întâlni adevărul ultim.