Skip to main content
PETRE-ANCA-FOTO-BĂTRÂNEȚEA

15. Mă sperie bătrânețea, ce mă fac?

15. Domnule  Anca!

De câteva zile am împlinit 65 de ani. Am o mare apăsare, mă sperie bătrânețea dar și moartea. Mi-aș dori să stau de vorbă cu dumneavoastră, să mă liniștiți, să mă îmbărbătați, să mă încurajați. E așa de urâtă bătrânețea...

Bună ziua, Domnule!


Zău?

Bătrânețe urâtă?

Cine a mai auzit o așa de mare gogomănie? Bătrânețea este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om. Sunt sigur  că tu te sperii de moarte nu de bătrânețe, pentru că după bătrânețe vine moartea. Te sperie moartea pentru că nu ai știut să-ți trăiești viața așa cu a trebuit. Or, dacă viața este trăită bine, dacă este trăită cu adevărat, nu se teme niciodată de moarte.


Dacă ti-ai trăit viața, vei primi moartea cu brațele deschise și zâmbetul pe buze. Moartea va veni ca o odihnă, ca un mare somn, ca o mare vacanță. Dacă ai atins culmea vieții tale, atunci moartea este o odihnă frumoasă, o binecuvântare.
Dacă nu ai trăit, atunci normal că te sperie moartea, ea îți va fura tot timpul, îți va pune sechestru pe toate oportunitățile viitoare de a trăi.

Până acum nu ai trăit viața așa cu ai vrut, și acum, dintr-o dată, nu mai ai niciun viitor. Te-ai panicat, îți este frică. Să știi că frica  apare nu din cauza morții, ci din cauza vieții netrăite. Din cauza fricii de moarte te sperie și bătrânețea pentru că ea este primul pas spre moarte.


Altfel, bătrânețea este și ea frumoasă. Este o rumenire a ființei tale, o maturizare, o creștere, o înălțare. Dacă trăiești clipă de clipă toate provocările oferite de viață și dacă folosești toate oportunitățile pe care ți le aduce viața și dacă îndrăznești să te avânți în necunoscut, atunci bătrânețea este o maturizare, o coacere, o rumenire, o cristalizare. Altfel bătrânețea este o boală.


Din nefericire, foarte mulți oameni doar îmbătrânesc, ajung bătrâni, fără să se maturizeze așa cum ar trebui. Da, în acest caz bătrânețea este o povară. Ai îmbătrânit fizic, dar conștiința ta a rămas imatură. Ai îmbătrânit fizic, dar nu te-ai maturizat în viața interioară. Lumina interioară lipsește și moartea se apropie în fiecare zi. Tremuri.


Dacă ai trăit corect accepți bătrânețea cu o mare deschidere, pentru că bătrânețea spune doar că acum începi să înflorești, ajungi la împlinire, acum vei putea să împărtășești tot ceea ce ai reușit.


Bătrânețea este cea mai frumoasă perioadă a vieții. Toată prostia copilăriei a dispărut, toată febra și pasiunea tinereții au dispărut și...apare o seninătate, o tăcere, o meditație, o binecuvântare, o celebrare.


Bătrânețea este foarte frumoasă și așa și trebuie să fie, deoarece întreaga viață merge spre ea. Bătrânețea este penultimul vârf, moartea este ultimul vârf atins de viață.